{"id":12101,"name":"Bakst for magen","url":"bakst-for-magen\/","created":"2020-03-25T11:50:01.000000Z","updated":"2020-03-26T09:35:13.000000Z","author":null,"mainMarket":"consumer","related_products":[],"related_recipes":[],"related_articles":[],"image":{"file":"11404","path":"1508763728\/grovbakst-4.jpg","name":null,"description":null},"market":null,"category":[10623],"hide-in-article":false,"intro":"Mange har behov for et ekstra fokus p\u00e5 hva de spiser for \u00e5 ikke oppleve ubehag i magen. Vi tar for oss noen kornsorter og bakemetoder som kan bidra til en velfungerende ford\u00f8yelse","fill-mode":false,"hide-intro":false,"article":null,"articleLarge":[{"header":"SURDEIG","content":"<p>Baking med surdeig har r\u00f8tter langt tilbake i tid og brukes fortsatt den dag i dag, med god grunn. Surdeig er gunstig fordi\u00a0opptaket av mineraler fra br\u00f8det i tarmen blir bedre. Samtidig vil baking med surdeig skape\u00a0en fermenteringsprosess som bryter ned uford\u00f8yelige karbohydrater i melet, og dermed gj\u00f8r det lettere ford\u00f8yelig. Surdeig gir i tillegg en god smak i br\u00f8det, og lengre holdbarhet.<\/p>\r\n\r\n<p>Surdeig lages rett og slett ved \u00e5 blande mel og vann. Denne blandingen \u201cmates\u201d\u00a0over flere dager frem til den blir en surdeigsstarter. En surdeigsstrater lager du bare en gang. Tar du godt vare p\u00e5 den har du en starter som bare blir bedre og bedre, og er bakeklar med bare sm\u00e5 grep.<\/p>\r\n\r\n<p>Sjekk ut oppskriften p\u00e5 surdeigsstarter\u00a0og surdeigsbr\u00f8d her:<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"title":null,"recipes":[11153,12099,12098,12097],"position":"pull-right","type":"recipesBlock"},{"header":null,"content":"<p>\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p>\u00a0<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":"HAVRE ER GOD N\u00c6RING FOR TARMFLORAEN","content":"<p>Mange kaller havre et superkorn \u2013\u00a0og det er god grunn til det! Havre inneholder langsomme karbohydrater som gir en jevn blodsukkerstigning og dermed en langvarig metthetsf\u00f8lelse.<\/p>\r\n\r\n<p>Havre inneholder ogs\u00e5 10-12 prosent proteiner. Havre er derfor et godt alternativ til frokosten, f.eks. som havregr\u00f8t eller som en ingrediens i br\u00f8det. Havre har en n\u00f8tteaktig smak som egner seg godt i bakst.\u00a0<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"title":"Havregr\u00f8t kan varieres i det uendelige, se noen av v\u00e5re forslag: ","recipes":[11308,11306,11310,11309],"position":null,"type":"recipesBlock"},{"title":"Havre gir god smak i bakverket, pr\u00f8v gjerne selv med noen av v\u00e5re oppskrifter: ","recipes":[10701,10137,10443,10682],"position":null,"type":"recipesBlock"},{"header":null,"content":"<p>\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p>\u00a0<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":"SPIS MER FULLKORN","content":"<p>Myndighetene r\u00e5der oss til \u00e5 spise mer fullkorn produkter \u2013\u00a0og det ikke uten grunn. Det er vitenskapelig bevist at personer som har et kosthold med mye fullkornsprodukter, har mindre risiko for \u00e5 bli rammet av hjerte- og karsykdommer og diabetes\u00a0enn de som ikke har dette i sitt kosthold. Vi vet ogs\u00e5 at fullkorn har god effekt p\u00e5 ford\u00f8yelsen og forhindrer forstoppelse.\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p>Et fullkornprodukt betyr at hele kornet brukes, ogs\u00e5 skallet. Det er i skallet (kliet) p\u00e5 kornet mange av de gode vitaminene og mineralene ligger, og skallet er spesielt rikt p\u00e5 kostfiber. I sammalt mel brukes ogs\u00e5 hele kornet, og det er derfor et fullkornsprodukt rikt p\u00e5 fiber. Dette gjelder b\u00e5de finmalt og grovmalt, dette er bare betegnelser p\u00e5 hvor fint melet er malt.\u00a0<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":"Pr\u00f8v disse fullkornsproduktene: ","products":[10027,10852,10009,10021],"position":null,"type":"productsBlock"},{"header":null,"products":[10469,10468,10008,10022],"position":null,"type":"productsBlock"},{"title":"Fiberrike oppskrifter:","recipes":[11113,10177,10601,10140],"position":null,"type":"recipesBlock"}]}

Bakst for magen

Mange har behov for et ekstra fokus på hva de spiser for å ikke oppleve ubehag i magen. Vi tar for oss noen kornsorter og bakemetoder som kan bidra til en velfungerende fordøyelse

SURDEIG

Baking med surdeig har røtter langt tilbake i tid og brukes fortsatt den dag i dag, med god grunn. Surdeig er gunstig fordi opptaket av mineraler fra brødet i tarmen blir bedre. Samtidig vil baking med surdeig skape en fermenteringsprosess som bryter ned ufordøyelige karbohydrater i melet, og dermed gjør det lettere fordøyelig. Surdeig gir i tillegg en god smak i brødet, og lengre holdbarhet.

Surdeig lages rett og slett ved å blande mel og vann. Denne blandingen “mates” over flere dager frem til den blir en surdeigsstarter. En surdeigsstrater lager du bare en gang. Tar du godt vare på den har du en starter som bare blir bedre og bedre, og er bakeklar med bare små grep.

Sjekk ut oppskriften på surdeigsstarter og surdeigsbrød her:

Grov surdeigsstarter

Grov surdeigsstarter

Over 60

Middels

Surdeigsbrød med linfrø

Surdeigsbrød med linfrø

Over 60

Middels

Landbrød med surdeig

Landbrød med surdeig

Over 60

Middels

Surdeigsstarter med spelt

Surdeigsstarter med spelt

Over 60

Middels

 

 

HAVRE ER GOD NÆRING FOR TARMFLORAEN

Mange kaller havre et superkorn – og det er god grunn til det! Havre inneholder langsomme karbohydrater som gir en jevn blodsukkerstigning og dermed en langvarig metthetsfølelse.

Havre inneholder også 10-12 prosent proteiner. Havre er derfor et godt alternativ til frokosten, f.eks. som havregrøt eller som en ingrediens i brødet. Havre har en nøtteaktig smak som egner seg godt i bakst. 

Havre gir god smak i bakverket, prøv gjerne selv med noen av våre oppskrifter:

Grøtbrød

Grøtbrød

Over 60

Middels

Havrebriks

Havrebriks

Over 60

Middels

Sunt og godt havrebrød

Sunt og godt havrebrød

Over 60

Middels

Havrebar

Havrebar

40 - 60

Enkel

 

 

SPIS MER FULLKORN

Myndighetene råder oss til å spise mer fullkorn produkter – og det ikke uten grunn. Det er vitenskapelig bevist at personer som har et kosthold med mye fullkornsprodukter, har mindre risiko for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer og diabetes enn de som ikke har dette i sitt kosthold. Vi vet også at fullkorn har god effekt på fordøyelsen og forhindrer forstoppelse. 

Et fullkornprodukt betyr at hele kornet brukes, også skallet. Det er i skallet (kliet) på kornet mange av de gode vitaminene og mineralene ligger, og skallet er spesielt rikt på kostfiber. I sammalt mel brukes også hele kornet, og det er derfor et fullkornsprodukt rikt på fiber. Dette gjelder både finmalt og grovmalt, dette er bare betegnelser på hvor fint melet er malt. 

Fiberrike oppskrifter:

FIBRA vafler

FIBRA vafler

20 - 40

Enkel

Fibra pannekaker

Fibra pannekaker

20 - 40

Enkel

Pizza med grov bunn

Pizza med grov bunn

Over 60

Enkel