Grov surdeigsstarter
Grov surdeigsstarter

Grov surdeigsstarter

Surdeig lages ikke på 1-2-3, men resultatet er absolutt verdt innsatsen. Her viser vi deg hvordan du steg for steg kan lage din egen surdeig


Over 60

Middels


Steg for steg

slide 1 to 3 of 4

Ingredienser

Møllerens Hvetemel sammalt finmalt
Vann

Tips

Du kan også bruke andre meltyper som rug, bygg, havre eller spelt

Slik gjør du

Dag 1

1
Rør sammen 200 g Møllerens Sammalt Hvete og 200 g vann i en glasskål (eller boks med lokk). Dekk med plast og la stå lunt i 24 timer

Dag 2

2
Hvis blandingen har begynt å boble forsetter du til neste steg, hvis ikke lar du den stå 24 timer til
3
Ta til side halvparten av starteren fra dag 1 og tilsett 100 g Møllerens Sammalt Hvete , 100 g Møllerens Siktet Hvetemel og 200 g vann. Rør sammen, dekk til og la stå lunt 24 timer

Dag 3

4
Gjenta dag 2

Dag 4

5
Gjenta dag 2

Dag 5

6
Nå skal surdeigsstarteren begynne å bli klar. Dersom den har en syrlig lukt og består flytetesten beskrevet under, er den klar til bruk
7
Flytetest: Hiv en liten klump starter ned i et glass med lunket vann, hvis klumpen flyter opp er surdeigsstarteren klar til bruk

Oppbevaring

Oppbevar surdeig i kjøleskapet i en tett beholder, ta den ut 1 gang i uken og frisk den opp


Når du skal bake med surdeigen

  • Ta starter ut av kjøleskap og la den stå i romtemperatur 1 time.
  • Ta den mengden av surdeigen du trenger til å bake brød med, men gjem 200 g til å videreføre surdeigen etter oppskriften under
  • Til baking anbefales det å bruke 10-30% surdeig av mel mengden i oppskriften
  • Du kan fint bake brød bare med surdeig, mel, salt og vann, men ønsker du litt volum på brødet anbefales å tilsette 10 g gjær pr. kg mel

Vedlikehold

  • Oppfriskning av surdeig: 200 g starter tilsettes 100 g Møllerens Sammalt Hvete, 100 g Møllerens Siktet Hvetemel og 200 g vann. Rør sammen og sett tilbake i kjøleskapet

Produkter du kan benytte til denne oppskriften

Lignende oppskrifter

Speltbrød med surdeig

Speltbrød med surdeig

Over 60

Middels

Surdeigsstarter med spelt

Surdeigsstarter med spelt

Over 60

Middels