Smultringer
Smultringer er en kjent og kjær julekake for både voksne og barn, og regnet som en av de sju slagene til jul
Over 60
Vanskelig
Lenke kopiert!
Ingredienser
1 - 1,2 kg | Møllerens Hvetemel siktet |
3 stk | egg |
600 g | sukker |
2,5 dl | kremfløte |
2,5 dl | rømme |
50 g | smøre |
2 ts | hjortetakksalt |
1 ts | kardemomme |
smult å koke i |
Slik gjør du
Deig |
|
1
|
Egg og sukker piskes til eggedosis |
2
|
Smelt smøret |
3
|
Rør sammen resten av ingrediensene og rør til en smidig deig |
4
|
Sett deigen kaldt i 1-2 timer. Ikke lag deigen for fast, for den vil tykne når den står kaldt |
5
|
Trill ut deigen og lag passe store ringer. Alternativt kan du kjevle ut deigen til en leiv på 0,5-1 cm tykkelse. Stikk ut smultringer ved hjelp av en smultringutstikker eller ved hjelp av to glass i ulik størrelse |
Steking i smult |
|
6
|
Gjør ferdig alle smultringene før du varmer opp smulten og starter kokingen, da kan du ha full kontroll på stekeprosessen |
7
|
Pass på å ha tilgjengelig et lokk til gryten slik at man kan være beredt hvis oljen tar fyr. Legg da på lokket og skru av varmen. Ikke forsøk å slukke med vann! Ikke la smultgryten stå ubevoktet |
8
|
Pass på at fettet ikke blir for varmt. Hold en jevn temperatur på 160 - 170 °C. Du ser at smulten er varm nok ved å stikke skaftet av en tresleiv ned i gryten, det vil da boble rundt den. Stek gjerne en testsmultring først før du legger flere i gryten |
9
|
Smultringene flyter opp når de klare til å snues. Bruk skaftet av tresleiven også til å snu smultringene når de har fått en jevn gyllen farge |
10
|
Løft smultringene over på en rist med kjøkkenpapir for avkjøling når de er ferdig |
Smultringene egner seg godt for å fryses og kan tas ut for tining ved behov gjennom julen. Smultringene tines lett, men kan gjerne også lunes litt i ovnen før servering |